Kategorier
Karaktärsuppbyggnad

Att bygga karaktärer med karaktärsbeskrivningar

Jag har alltid haft svårt att beskriva personer. Både sådana jag känner (denna eviga överanvändning av adjektiv som ”trevlig” och ”rolig”) och karaktärer, mina egna och andras. Hur beskriver man en karaktär? Vad är det som gör hen till den hen är? Och vad är det som gör att någon annan skulle vilja läsa om henom?

Den andra frågan vet jag inte svaret på ännu, men jag har tekniker för att svara på den första. I det här blogginlägget ska jag gå igenom hur jag brukar använda mig av karaktärsbeskrivningar för att lära känna mina karaktärer.

Jag delar upp beskrivningarna i följande kategorier:

  • Namn
  • Grundläggande
  • Relationer
  • Personlighet
  • Utseende
  • Mål och utveckling
  • Övrigt

Namn

Att välja namn är något av det roligaste och svåraste med att bygga en ny karaktär. Jag vill gärna ha någon som klingar väl med personligheten. Namnets betydelse kan vara kul att få med, men för mig är det viktigare att det passar in i historiens miljö. Om man skriver något som utspelar sig för länge sedan, till exempel, kan det vara bra att kolla upp om namnet man tänkt sig förekom då eller inte. För mig som skriver fantasy har jag ställt frågor som hur namnet passar in i den egenskapade världen samt gruppen (familjen, stammen, arten, samhällsklassen osv) karaktären tillhör. Detta kan givetvis tillämpas på andra genrer med.

Vad heter karaktären? Vad betyder hens namn och hur väl stämmer betydelsen in på personligheten? Hur speglar namnet gruppen/världen hen tillhör? Hur fick hen sitt namn?

Grundläggande

Här brukar jag gå igenom saker som ålder och födelsedatum, nationalitet och boplats, samhällsgrupp, sysselsättning och sociala förhållanden.

Hur gammal är hen? Vilket datum föddes hen och i vilket stjärntecken? Speglar stjärntecknet personligheten? I vilket land och/eller i vilken stad bor hen? Trivs hen där? Vilken samhällsgruppering tillhör hen? Om fantastik, är karaktären mänsklig eller något annat väsen, och besitter hen magiska förmågor? Vad arbetar hen med? Hur ser det ut med saker som ekonomi och hälsa?

Relationer

Karaktären har antagligen relationer med andra i berättelsen: vänner, familj, fiender, granntjejen som hen är hemligt kär i, fastern som alltid bjuder på kaffe eller är expert på att slåss med svärd. Vissa relationer är präglade av värme och andra av rivalitet. Jag försöker beskriva karaktärens roll i berättelsen så väl som möjligt och det görs enklast genom dem hen känner.

Vilken relation har hen till de andra karaktärerna? Vilka står henom närmast? Vilka relationer är positiva och negativa och vad ger de henom i meningsfullhet? Hur fungerar karaktären i relationer med andra?

Personlighet

Vid det här laget har jag redan börjat skriva om personligheten under de andra rubrikerna. Nu djupdyker jag i karaktärens inre. Man kan ställa tusentals olika frågor här, men jag frågar mig själv vad som är viktigt i just den här karaktärens personlighet.

Vad framträder mest i karaktärens personlighet? Vilka drag, vanor och aktiviteter, rädslor, livsfilosofier, styrkor och svagheter är viktigast för intrigen?

Utseende

Enkel punkt att förklara med svårare att göra i praktiken. Karaktären kan se ut hur som helst, men att välja utseende efter personligheten är ett tips. Om hen är fåfäng kommer hen inte ha okammat hår och det är större risk att en fattig bonde har hål i hängselbyxorna än att landets kung har det. Jag tittar på vad jag skrivit under de andra kategorierna och bestämmer utseende utifrån det.

Vilken etnicitet har karaktären och hur visar sig den? Är hen ett typexempel på hur någon från hens samhällsgrupp ser ut eller avviker hen från normen? Hur klär sig hen och hur stämmer det överens med personligheten, eller kanske med de sociala förhållandena? Är hen vältränad eller inte och stämmer det överens med hens livsstil?

Mål och utveckling

Detta är kopplat till intrigen och temat. Varje karaktär, särskilt huvudkaraktärerna, bör ha något de strävar efter. Berättelsen beskriver deras väg att få detta och vad de lär sig på vägen spelar roll för temat.

Denna punkt kan vara svår att beskriva innan utkastet är klart. Jag trodde att jag hade en idé om vad min huvudkaraktärs mål och utveckling var, men det visade sig inte vara det jag trott när jag väl hade ett råmanus. De andra karaktärernas strävan hade jag ingen aning om utan det fick växa fram.

Vad är viktigt för karaktären? Vad strävar hen efter i sitt liv? Kommer hen att uppnå dessa mål eller inte? Ändras målet någon gång i berättelsen och visar det på en förändring hos karaktären? Vad lär sig hen på vägen till målet och hur utvecklas hen under resan? På vilka sätt skiljer sig karaktären åt på första och sista sidan?

Övrigt

Här samlar jag vad jag tycker att jag missat under andra rubriker, eller småsaker jag kommer på i efterhand.


Jag ska tillägga att jag inte gjort såhär grundliga beskrivningar av alla karaktärer i min historia. Man får välja ut det som spelar roll och allt kanske inte behöver skrivas ner. Men om jag kommit fram till något genom min metod, så är det att det är ett bra sätt att lära känna karaktärerna.

Av Emelie Herlin

Formgivare med passion för textil och bild. Gör världen mjukare, gladare och mer tillåtande, ett verk i taget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s