Kategorier
Produktivitet

Så blir du klar med din berättelse

Man sitter där framför Worddokumentet, väntar på att det magiskt ska börja skriva sig självt, att orden ska flöda och läggas på sin perfekta plats… eller så skjuter man upp att ens sätta sig framför datorn. Känns det igen? Jag har definitivt varit där. Här är mina tips för att skriva klart ett första utkast till ett manus.

Prioritera ner annat

För att få någonting gjort måste jag först och främst ha tid och ork att sätta mig och skriva, vilket innebär att jag måste prioritera bort andra saker. Att vara högpresterande i skolan eller på jobbet, ha ett perfekt välstädat hem, ett rikt socialt liv med många tillställningar och få ett manus färdigskrivet tycks för mig omöjligt. Det betyder inte att du inte kan få några av de sakerna, men att prioritera upp din bok innebär att prioritera ner annat. Behöver du ta dig an den där extrauppgiften? Kan du vänta en vecka till med att dammsuga? Kanske kan du planera ditt sociala liv bättre och skippa den där festen som du vet skulle knocka ut dig även dagen efter?

Gör det oundvikliga

För att få någonting skrivet måste du sätta dig ner och skriva. Det går inte att komma runt, det måste helt enkelt göras. Se det som ett jobb, planera in din skrivtid och fullfölj. (Jag har svårt med detta steg på grund av exekutiv dysfunktion, och har ett blogginlägg planerat som ska ge tips för att hantera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och skrivande. Stay tuned!)

Sänk kraven

Ett första utkast är ett första utkast. Det behöver inte vara perfekt, det är endast råmaterialet du har att jobba med senare. Att väga varje ord på guldvåg kommer inte att föra handlingen framåt. Strunta i om det du skriver blir bra eller inte och fokusera på att berätta historien för dig själv.

Låt det ta dubbelt så lång tid

Jag vet, man sätter upp mål för när man vill vara klar och visst är det kul när man når dem. Men ibland sätter jag för hårda mål som skapar press istället för skaparlust. Låt det ta tid! Din berättelse behöver inte vara färdig på en månad eller ens ett år. Att du blir klar är viktigare än när du blir klar.

Ha roligt

Skrivande kan vara både roligt och ett helvete och det måste tillåtas vara både och. Men ibland fastnar jag i en stel idé och kommer inte vidare på grund av det. Den där scenen du tänkte ha med, som känns viktig men är urtråkig, oengagerande eller ointressant att skriva – överväg att ta bort den, vänta med den till senare eller slänga in något som gör den mer underhållande.

Var inte rädd

”Den berättelsen skull jag vilja skriva någon dag, när jag är mer erfaren och väletablerad…” Känns resonemanget igen? Jag har definitivt tänkt så många gånger, att jag inte är ”tillräckligt bra” som författare för att skildra det jag vill. Med de tankarna finns bara en sak att göra: RADERA dem snarast möjligt och lägg dem under en sten i Sibirien, för de hör inte hemma i ditt huvud. Skriv om det du vill och om du måste, gör det dåligt.

Förenkla

Samtidigt som det jag skrev under förra punkten gäller, kan det ibland vara läge att förenkla projektet. Vill du till exempel skriva en berättelse som skiftar mellan tre perspektiv, gör det! Men märker du att prestationsångesten stiger och att du inte kan hantera projektet du tagit dig an är det ingen skam i att förenkla. Kanske kan ett begränsat perspektiv öppna upp möjligheter att utveckla andra delar av intrigen?


”Anything worth doing is worth doing badly.”

G.K. Chesterton

Jag kan inte nog understryka vikten av detta favoritcitat. Är någonting värt att göras är det också värt att göras dåligt. Att öva är det enda sättet att lära sig skriva och då kommer du producera en hel del dåliga texter. Dåligt material är helt okej; det går att förbättra eller åtminstone skratta åt senare. Det som är verkligt tråkigt och definitivt inte får någon bok klar, är att inte ha något material alls.

Av Emelie Herlin

Formgivare med passion för textil och bild. Gör världen mjukare, gladare och mer tillåtande, ett verk i taget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s