Kategorier
Skrivhälsa

Att bli nöjd med det man gör

När man ägnar sig åt något kreativt arbete, till exempel bildkonst eller skrivande, kan bristen på självkänsla ibland komma ikapp och det blir svårt att tycka att det man skapat är bra nog. Jag tror att de flesta av oss varit där. Så hur gör man för att bli nöjd med det man skriver, eller tecknar? Jag ska gå igenom tips som hjälpt mig.

Roten till problemet ligger i prestationssamhället

För att kunna lösa ett problem måste man först veta vad roten till problemet är. I det här fallet skulle man kunna säga att det beror på att den enskilda har för höga krav på sig själv. Jag anser att det bara är att gå till trädstammen; roten ligger djupare och den hittar vi först om vi frågar oss varför vi ställer så höga krav på oss själva.

För att hitta roten behöver vi gräva oss ner till hur vårt samhälle fungerar. Vår värld är kapitalistisk, på gott och ont, och ett kapitalistiskt samhälle bygger på att medborgarna producerar. Producerar du inte, är du i praktiken värdelös för kapitalismen.

Nu är naturligtvis ingen människa värdelös, oavsett om man arbetar eller ej och oberoende av kvaliteten på det man gör. Det vet vi. Ändå influerar detta vår självbild. Känner du att du inte åstadkommer något, är risken stor att det påverkar din självkänsla negativt.

Vi jämför oss med varandra

Något vi är väldigt bra på och som också beror på hur vårt samhälle är uppbyggt är att jämföra oss med varandra. Även här är kapitalismen en rotfaktor; på den fria marknaden ska aktörerna tävla för att effektivisera verksamheten. I skolan lär vi oss att värdera det vi gör efter våra resultat: får du inte tillräckligt med poäng på provet får du inte godkänt. Senare läggs även det godkända på olika nivåer. Vem vill ha ett F när klasskompisen fick ett B? Är C ett bra betyg när det finns andra som fick A?

Du behöver inte vara bäst

Faktum är att du aldrig, oavsett hur mycket du anstränger dig, kommer att vara bäst. Det kommer alltid att finnas någon som är duktigare, bättre tekniskt, mer slipad eller mer kreativ. Även om denna magiska topperson existerade skulle hen förmodligen själv tycka att det fanns andra som var bättre författare eller bättre konstnärer.

Du måste acceptera att du inte kommer att vara bäst, och landa i att det är okej. Går man som jag i en klass med konststuderande, kommer ens eget verk inte alltid bli mest hyllat. Och det är helt okej. Det du gör behöver inte vara bra, för du är inte din produktionsförmåga.

Utgå från ett ingenting

En teknik jag har utarbetat för att bli nöjd med det jag skriver och målar är att utgå från vad som fanns där från början: ett blankt papper.

Du hade ingenting. Du satte dit en bokstav, ett ord, ett blyertsstreck, en färgfläck… och redan där hade du mer än du hade från början. Du har skapat något som tidigare inte fanns och du har fyllt ett hålrum i världen som ditt verk nu tar upp.

Risk för hybris? Inte alls! Det är lätt att i början känna att man försöker göra sig märkvärdig när man har mage att påstå sig vara nöjd med sina verk. Det går emot våra kulturella värderingar att vara det. Lägg de känslorna åt sidan och se på det du gjort.

Tricket här är att inte utgå från bilden du hade i huvudet på hur verket skulle bli, eller från hur andras skapelser ser ut. Förmodligen blev det inte exakt som du tänkte dig, för saker ändras på vägen, komplikationer uppstår och svårigheter visar sig vara större än väntat. Gå tillbaka till det blanka pappret. Se vad du har skapat.

Se skaparglädjen

Förhoppningsvis hade du roligt när du skrev den där texten, eller ritade den där teckningen. Istället för att bara se resultatet, se vägen dit. Kämpade du på vägen och kom över ett hinder? Prioriterade du dig själv när du satte dig ner och skapade? Är ditt skrivande något som skänker dig glädje? Se allt positivt det har skänkt dig att färdigställa verket. Det betyder långt mer än om kvaliteten inte är där du skulle vilja att den var.

Av Emelie Herlin

Formgivare med passion för textil och bild. Gör världen mjukare, gladare och mer tillåtande, ett verk i taget.

2 svar på ”Att bli nöjd med det man gör”

Vilket inspirerande inlägg! Skriver på en fantasytrilogi sedan flera år tillbaka och har många gånger kämpat mot känslan av att inte vara tillräckligt bra. Att läsa det här ger verkligen boost åt självförtroendet.

Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s